16 października – Światowy Dzień Żywności. Zapraszamy na obchody.


W tym roku w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności zaplanowaliśmy następujące wydarzenia:

1. Konkurs kulinarny dla szkół ” Mocni w niemarnowaniu „.
2. Gra terenowa w przestrzeni miejskiej.

O godzinie 10.30 w Zespole Placówek Oświatowych przy ul. Szczecińskiej 60 A ( dawny CPK) w pracowni gastronomicznej spotkają się drużyny z 5 słupskich szkół aby powalczyć o tytuł „Mocni w niemarnowaniu „. Konkurencja będzie polegała na przygotowaniu najsmaczniejszej i najbardziej ciekawej potrawy z wykorzystaniem makaronu – produktu, który często w naszych domach zostaje po przygotowanym posiłku np. rosole. Kuchennym zmaganiom młodych ludzi będzie przyglądała się komisja konkursowa, w składzie której będą nasze lokalne mistrzynie sztuki kulinarnej – Ludwika Dąbrowska ( uczestniczka Masterchef, trenerka warsztatów kulinarnych ) oraz Sylwia Laskowska – trenerka warsztatów kulinarnych i doradca żywieniowy.
Konkurs ma na celu promowanie idei niemarnowania żywności oraz pobudzenie kreatywności i umiejętności recyklingu żywnościowego wśród młodzieży.
W czasie gdy uczestnicy konkursu kulinarnego będą gotować, ich szkolni koledzy wezmą udział w grze terenowej. O godz. 11.30 spotkają się pod Słupskim Centrum Organizacji Pozarządowych i Ekonomii Społecznej przy ul. Niedziałkowskiego 6 aby wzajemnie się poznać i wspólnie działać podczas realizacji specjalnych zadań w przestrzeni miejskiej. Tematyka wydarzenia będzie dotyczyła niemarnowania żywności.

W sprawach związanych z obchodami można kontaktować się z
Lidią Hanczaruk tel. 661131017 – konkurs kulinarny ” Mocni w niemarnowaniu ”
Małgorzatą Burjan tel. 535337897 – gra terenowa

Kategoria: Aktualności