Szanowni Dyrektorzy i Nauczyciele Szkół Podstawowych ze Słupska i okolic,
Od września ruszamy z II turą programu edukacyjnego „EkoMisja Nie Marnuje”, który jest częścią projektu edukacji ekologicznej o tym samym tytule, dofinansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Celem projektu jest zwiększenie świadomości obywateli, głównie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, na temat ekologicznych skutków marnowania żywności.
W Polsce co roku marnuje się około 9 ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej. W całej Unii Europejskiej liczbę tę szacuje się na 88 mln ton. Według badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW), uczniowie statystycznie pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. Marnotrawstwo żywności to problem moralny, ekonomiczny, ale przede wszystkim środowiskowy.
Działania w projekcie będą realizowane dwuetapowo:
- Pierwszy etap to projekt „Klasa”. Będzie on polegał na opracowaniu przez uczniów (grupowo) w dowolnej formie jeden z tematów projektowych (np. „Jak przekonać rówieśników, aby dbali o planetę”; „Nasza planeta za 100 lat, jeśli nic nie zmienimy”).
Edukator z Banku Żywności wprowadza uczniów w zagadnienia i metodę oraz jest odbiorcą rezultatów. - Drugi etap projektu to tzw. Szkolne Kluby Niemarnowania. Każda szkoła otrzymuje od nas Pudło Edukacyjne, w którym znajdują się pomoce dydaktyczne, scenariusze zajęć i ćwiczeń, naklejki oraz zestaw do założenia szkolnego ogródka warzywnego (przenośna szklarnia, nasiona, torf, akcesoria ogrodnicze). Nauczyciele biorący udział w projekcie powinni przeprowadzić (np. w ramach zajęć wychowawczych, lekcji biologii, chemii, fizyki lub innych zajęć) 7 krótkich lekcji edukacyjnych w oparciu o dostarczone materiały.
Na zgłoszenia czekamy do 12 września. Więcej informacji o projekcie „EkoMisja Nie Marnuje” udzielamy mailowo: iwona.dobies@bankizywnosci.pl lub pod numerem telefonu 570 456 975.
Zapraszamy serdecznie do współpracy. Jesteśmy przekonani, że razem przyczynimy się do zwiększenia świadomości o skali
i skutkach marnowania żywności wśród społeczności szkolnej.