Było kreatywnie i bardzo smacznie – podsumowanie konkursu ” Mocni w niemarnowaniu”

16 października w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności odbył się konkurs ” Mocni w niemarnowaniu „.
Aby powalczyć o ten tytuł o godz. 10.30 w pracowni gastronomicznej Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku stawiło się 5 drużyn, reprezentujących następujące szkoły: Gimnazjum nr 2, Gimnazjum nr 3, V LO w Słupsku, Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku i Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Damnicy.

Kulinarnym zmaganiom młodych ludzi przyglądały się jurorki – Sylwia Laskowska i Ludwika Dąbrowska.
Okazało się, że młodzież ma fantastyczne pomysły na wykorzystanie makaronu w kuchni oraz talent i umiejętności kulinarne. Powstały przepyszne zapiekanki, wykwintne danie z kaczką, potrawa z curry oraz sałatka.
Nagrodę główną ( kulinarno – dietetyczny pakiet edukacyjny) otrzymały Ludwika Korniat i Julia Nowosadko z Gimnazjum nr 3 w Słupku. Pozostali uczestnicy otrzymali w pełni zasłużone wyróżnienia i nagrody w postaci warsztatu na temat zdrowego odżywiania dla uczniów ze szkół jakie reprezentowali.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych talentów kulinarnych i dziękujemy za bardzo miło spędzony czas.

Kategoria: Aktualności