27.06.2018

Jak przekazać żywność?

Jeżeli jesteś przedsiębiorcą i posiadasz żywność, którą chcesz się dzielić, by pomagać potrzebującym, możesz przekazać ją Bankom Żywności jako darowiznę żywnościową bez obciążeń podatkowych.

W sprawie przekazania darowizny skontaktuj się z Nami!

Jakie produkty można przekazać do Banku Żywności?

Banki Żywności, mając na uwadze potrzeby żywieniowe osób, do których trafia darowana żywność, przyjmują każdy rodzaj artykułów spożywczych – również te z krótkim terminem przydatności do spożycia (dostarczone minimum 2 dni przed terminem przydatności). Możesz przekazać Bankowi Żywności:

  • produkty świeże i sezonowe jak pieczywo, owoce, warzywa,
  • produkty nietrwałe lub wymagające warunków chłodniczych, np. jogurty, sery, masło, mięso czy wędliny,
  • produkty trwałe np. makarony, ryże, kasze i oleje.

Co się dzieje z przekazaną przez Ciebie darowizną ?

Po odbiorze żywność od darczyńcy jest przechowywana w magazynach Banków Żywności. Przechowywanie przedmiotu darowizny odbywa się przy zapewnieniu odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych (zgodnie z zasadami HACCP) oraz ewentualnymi dodatkowymi wskazówkami dotyczącymi przechowywania i transportu przekazanymi przez Darczyńcę.

Bank Żywności rejestruje w systemie magazynowym darowizny zgodnie z dokumentem otrzymanym przez darczyńcę i potwierdzonym przy odbiorze darowizny. Pozwala to na pełną przejrzystość dystrybucji darowizn.

Na potwierdzenie przekazania produktów do Banku Żywności przedsiębiorca otrzymuje protokół zdawczo-odbiorczy, dokument WZ (wydania z magazynu), fakturę wewnętrzną lub umowę darowizny.

 

Jakie są korzyści z dokonywania darowizn żywności?

Mamy nadzieję, że przede wszystkim jest to poczucie spełnienia dobrego uczynku i zaspokojenie potrzeby pomocy innym ludziom. Przekazując żywność z krótkim terminem ważności zapobiegasz też marnowaniu żywności oraz dbasz o środowisko naturalne. Współpraca z Bankami Żywności w tym zakresie może stać się ważnym elementem polityki CSR twojej firmy.

To jednak nie wszystko. Darowizny żywności pozwalają także na:

  • Zwolnienie z podatku VAT – darczyńca żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego zwolniony jest z obowiązku odprowadzania podatku VAT od darowizny, jeśli darowizna będzie przeznaczona na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację.
  • Zaliczenie wartości darowizny żywnościowej do kosztów uzyskania przychodu – każdy przedsiębiorca, który przekaże darowiznę Bankom Żywności, może cenę jej nabycia lub koszt jej wytworzenia zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu, a tym samym pomniejszyć podstawę podatku CIT.