Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2015

W okresie od maja 2015 do czerwca 2016 realizowaliśmy PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2015. Celem PO PŻ 2014- 2010 jest pomoc żywnościowa dla najbardziej potrzebujących w formie paczki lub posiłku. Program współfinansowany jest Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Podprogram 2015 został zrealizowany przez nas w partnerstwie z 14 organizacjami lokalnymi. W okresie jego trwania dotarliśmy z pomocą żywnościową do 15 151 osób. Pomoc miała charakter 90 406 paczek żywnościowych oraz 3 719 posiłków.

W ramach Podprogramu 2015 wydawane były następujące artykuły żywnościowe: ryż, kasza jęczmienna, herbatniki, kawa zbożowa instant, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, ser topiony, groszek z marchewką, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.
Poza dystrybucją żywności lokalne organizacje partnerskie realizowały w regionie swoje działania towarzyszące dla osób korzystających z pomocy. Były to m.in. warsztaty doradztwa zawodowego, warsztaty coachingowe i komunikacji interpersonalnej , doradztwo dla osób współuzależnionych, doradztwo psychologiczne, reintegracja społeczno – zawodowa, spotkania informacyjno – edukacyjne dla samotnych matek, pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym, tworzenie zespołów wolontariackich na potrzeby lokalnej społeczności, w tym angażujące się w pomoc przy dystrybucji żywności.
Ponadto, w ramach działań towarzyszących Bank Żywności w Słupsku przeprowadził dla osób korzystających z pomocy 47 warsztatów kulinarnych, 71 warsztatów żywieniowo – dietetycznych oraz 24 warsztaty edukacji ekonomicznej. Ogółem w zajęciach wzięły udział 1273 osoby.

logo z flaga jpg po pz logo jpg
logo_mpips_2 Logo BA
Kategoria: Aktualności