10.11.2020

Podsumowanie realizacji POPŻ Podprogram 2019

PODPROGRAM 2019 – efekty:
  1. Bank Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),

    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

    • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

    • >tłuszcze (olej rzepakowy),

    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

  3. Współpracowaliśmy z 19Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.

  4. Pomoc żywnościowa trafiła do 12583 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

  5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    • 611 ton żywności;

    • 50 534 paczek żywnościowych;

    • 19 172 posiłków;

  6. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 136 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 917 osoby

  7. Rodzaje warsztatów:

    • edukacji finansowej – 11 spotkań dla  43 uczestników

    • żywieniowo dietetycznych – 41 spotkań dla 289 uczestników

    • Kulinarnych – 41 spotkań dla 289 uczestników

    • Niemarnowania żywności – 43 spotkań dla 296 Uczestników