19.01.2022

Podsumowanie realizacji POPŻ Podprogram 2020

Bank Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

 

Współpracowaliśmy z 18 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 12 911 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

 

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 588 ton żywności;
  •  50 404 paczek żywnościowych;
  • 8070 posiłków;

 

W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.

W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 109 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 803 osoby

 

Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej – 22 spotkań dla  127 uczestników
  • żywieniowo – dietetycznych – 34 spotkań dla 279 uczestników
  • kulinarnych – 35 spotkań dla 273 uczestników
  • niemarnowania żywności – 18 spotkań dla 124 uczestników