Strajk Żywności- Zapraszamy na obchody Śwatowego Dnia Żywności

Bank Żywności w Słupsku zaprasza na obchody ŚWIATOWEGO DNIA ŻYWNOŚCI – poniedzałek, 17.10.b.r. o godz. 10.30 przy Słupskim Centrum Organizacji Pozarządowych i Ekonomii Społecznej – ul. Niedziałkowskiego 6

strajk

2016_plakat_jpg
Rozpoczynamy uroczystym powitaniem i inauguracją obchodów Światowych Dni Żywności. Następnie uformujemy korowód, który przejdzie przez al. Wojska Polskiego.
Po powrocie zapraszamy na ciepły poczęstunek. Całe wydarzenie potrwa do godz. 12.00

Nie jest to koniec obchodów Światowego Dnia Żywności. Na uczniów szkół średnich w innym terminie czeka niespodzianka przygotowana przez wolontariuszy stałych w ramach projektu „PORa na Bank!”- miejska gra terenowa.

Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – coroczne święto, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak to ograniczyć. Tegoroczne działania Banków Żywności zostały objęte mecenatem firmy IKEA.
Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. – Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Kategoria: Aktualności