To ja – żywność. Nie wyrzucaj mnie! – relacja z warsztatów ze Szkoły Podstawowej w Przytocku

W dniu 24 września  Szkołę Podstawową w Przytocku odwiedziły Lidia Hanczaruk i Małgorzata Burjan z Banku Żywności w Słupsku. Celem wizyty było przeprowadzenie warsztatów na temat niemarnowania żywności w ramach projektu „ Razem w walce z głodem ”, współfinansowanego ze środków PO FIO. Zajęcia zostały profesjonalnie poprowadzone przez Małgorzatę Burjan. Oto jej relacja:

Podczas lekcji uczniowie mieli okazję przyjrzeć się problemowi marnowania jedzenia w formie warsztatów edukacyjnych.

Zajęcia rozpoczęły się zabawą integracyjną- „Robię danie z…”.Dzieci wybierały produkty, które lubią. Każde z nich miało przyporządkowany jeden produkt. Osoba na środku mówiła, z czego robi danie, a wybrane dzieci podrywały się i zamieniały miejscami. W ten sposób wprowadziliśmy uczniów w temat jedzenia i możliwości, które płyną z łączenia produktów żywnościowych.

Aby zobrazować skalę niedożywienia i marnowania jedzenia na świecie, dzieci rysowały koła, dzieliły odpowiednio na 7 i 3 równych części, zamalowywały jedną część – 1/7 ludzi na świecie głoduje, a 1/3 żywności na świecie się marnuje. Rozmowa z uczniami na temat głodu i niedożywienia, ich przyczyn i objawów doprowadziła do refleksji na temat sytuacji przeciwnej- nadprodukcji i marnowania żywności. Dzieci śmiało wymieniały przykłady marnowania jedzenia w ich najbliższym otoczeniu. Odpowiadały także na pytanie- co jest potrzebne do produkcji żywności, wnioskując, że wraz z jedzeniem marnuje się woda, benzyna, energia elektryczna, ludzka praca.

Kolejne pytanie dotyczyło sposobów na niemarnowanie żywności. Robienie przetworów, mrożenie, racjonalne przewidywanie porcji, czy właściwe przechowywanie żywności- z tych pomysłów dzieci powstał kontrakt zawierający najważniejsze przykazania nie marnowania żywności. Aby dzieci mogły łatwiej wniknąć w temat, została przeprowadzona zabawa dramowa- sklep. Do sklepowej ustawiali się klienci, ale żeby zakupić jakiś produkt, musiały powiedzieć co zrobią, żeby go nie zmarnować- np. z truskawek zrobią dżem, makaron zużyją do rosołu itp. Dzieci bardzo chętnie brały udział w zabawach. Okazuje się, że tak młodzi uczniowie mają także swoje przemyślenia i potrafią dostrzec problem w wyrzucaniu kanapek przez szkolnych kolegów. Lekcja nie tylko przyczyniła się do uwrażliwienia na zjawisko niedożywienia i marnowania żywności, ale także poprzez aktywne metody, do kreowania twórczej i aktywnej postawy dzieci w życiu codziennym.
Zajecia „To ja żywność nie wyrzucaj mnie” będą prowadzone również w innych szkołach na terenie Słupska i Powiatu Słupskiego.

Kategoria: Aktualności, Działania