Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Bank Żywności w Słupsku- pomagamy i edukujemy”

dsc04167

dsc04141

W szkołach podstawowych w Słupsku i regionie dzieci dowiadują się, jak samodzielnie przygotować drugie śniadanie. Bez marnowania, smacznie i zdrowo. Drugi posiłek w ciągu dnia nie musi być kanapką, a jogurt nie musi być gotowy i słodzony cukrem. Podczas warsztatów kucharz- Grzegorz Potentas zaprezentował, jak zrobić granolę. Każdy uczeń samodzielnie tworzył warstwy swojego zdrowego deseru. Do lekkiego osłodzenia został użyty syrop klonowy a podstawę dania stanowiły suszone owoce i płatki zbożowe. Dzieciom szczególnie smakowały pestki dyni. Warsztaty są kontynuacją działań projektu. Wcześniej klasy brały udział w zajęciach nt. marnowania jedzenia oraz samodzielnie stworzyły przyszkolne ogródki warzywne. Za ostatnią aktywność dzieci zostały nagrodzone zabawami animacyjnymi przygotowanymi przez naszych wolontariuszy.

Projekt „Bank Żywności w Słupsku- pomagamy i edukujemy” został dofinansowany ze środków Marszałka Województwa Pomorskiego.

dsc04124

dsc04204

logo_marszalek_woj_pom_h80

Kategoria: Aktualności