PODPROGRAM 2019 – efekty:
-
Bank Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
>tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
-
Współpracowaliśmy z 19Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.
-
Pomoc żywnościowa trafiła do 12583 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
-
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
611 ton żywności;
-
50 534 paczek żywnościowych;
-
19 172 posiłków;
-
-
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 136 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 917 osoby
-
Rodzaje warsztatów:
-
edukacji finansowej – 11 spotkań dla 43 uczestników
-
żywieniowo dietetycznych – 41 spotkań dla 289 uczestników
-
Kulinarnych – 41 spotkań dla 289 uczestników
-
Niemarnowania żywności – 43 spotkań dla 296 Uczestników
-