Bank Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Współpracowaliśmy z 18 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 12 911 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 588 ton żywności;
- 50 404 paczek żywnościowych;
- 8070 posiłków;
W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 109 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 803 osoby
Rodzaje warsztatów:
- edukacji finansowej – 22 spotkań dla 127 uczestników
- żywieniowo – dietetycznych – 34 spotkań dla 279 uczestników
- kulinarnych – 35 spotkań dla 273 uczestników
- niemarnowania żywności – 18 spotkań dla 124 uczestników